Verbind je met ons

Internationale

Recht op zelfontplooiing vermijdt rechtbanken en jurisprudentie

De legalisatie van cannabis voor medische doeleinden zonder de mogelijkheid van zelfkweek door patiënten, schept wereldwijd precedenten in de wet, waardoor rechtbanken jurisprudentie moeten maken en speciale vergunningen moeten verlenen voor de teelt van cannabis voor medische doeleinden. In Portugal worden patiënten gedwongen zich te wenden tot de zwarte markt of […]

gepubliceerd

em

Luister naar dit artikel

De legalisatie van cannabis voor medische doeleinden zonder de mogelijkheid van zelfkweek door patiënten, schept wereldwijd precedenten in de wet, waardoor rechtbanken jurisprudentie moeten maken en speciale vergunningen moeten verlenen voor de teelt van cannabis voor medische doeleinden.

In Portugal worden patiënten gedwongen hun toevlucht te nemen tot de zwarte markt of illegaal te leven om toegang te krijgen tot de behandeling die het meest effectief is gebleken in hun pathologie.

Als het recht op zelfverbouw voor eigen gebruik voor medicinale doeleinden niet is gegarandeerd in Portugal, is het zeer waarschijnlijk dat, net als wat recentelijk in Duitsland en Brazilië is gebeurd, deze zaken voor de rechter komen, waardoor ze gedwongen worden jurisprudentie te maken en te voldoen aan punt 1 van artikel 64. van de grondwet van de Portugese Republiek: "Iedereen heeft recht op bescherming van de gezondheid en de plicht om deze te verdedigen en te bevorderen".

Duarte, 14, werd in de kindertijd gediagnosticeerd met het syndroom van Dravet. In april 2017, na een consult met Dr. Javier Pedraza, begon een behandeling met cannabidiololie (CBD) en begon tegelijkertijd met het spenen van vier medicijnen die hij gebruikte: Topomax, van 200 mg tot 25 mg, Castilium, van 20 mg tot 15 mg, Rubifen, van 20 mg tot 10 mg en Vesperidal , 2 mg tot 0 mg. Volgens Víctor Mateus, vice-president van Vereniging van Dravet Portugal en Duarte's vader, zijn er drie kinderen van de Vereniging die CBD-olie gebruiken.

Duarte is 14 jaar en heeft het syndroom van Dravet. Hij slikt sinds april vorig jaar CBD-olie en de resultaten zijn "fantastisch", maar de vader moet de olie in Spanje gaan kopen. Foto: DR

In het geval van zijn zoon Duarte waren de resultaten "ongelooflijk", zoals Víctor tegen Cannapress zei.
“Het sociale gedrag van Duarte is fantastisch, hij kan naar het restaurant gaan en twee uur zitten, wat voorheen ondenkbaar was. Zo is er de afgelopen maanden een enorme cognitieve ontwikkeling geweest en zijn we zeer positief verrast.” Víctor Mateus gaat meestal naar Spanje om de olie te kopen. Sinds enige tijd bestelde hij via de website van een bedrijf gevestigd in Braga, Onol, maar omdat er vertragingen waren, koopt hij nu liever rechtstreeks in het buurland. Hij weet dat hij iets illegaals doet, maar hij zegt dat de gezondheid van zijn zoon boven alles staat.

Carlos, 44, heeft chronische rugpijn, het resultaat van twee verpletterde wervels bij een val toen hij nog een tiener was. Na met allerlei soorten opiaten te hebben geëxperimenteerd, ontdekte hij dat cannabis zijn symptomen effectiever verlichtte en dat het veel van zijn angst wegnam, waardoor hij beter kon slapen. Filipe, 41 jaar oud en zijn partner, is hiv-positief en gebruikt cannabis om zijn eetlust te stimuleren en ook om de laesies te behandelen die sporadisch op zijn huid verschijnen. Carlos en Filipe zagen hun huis in 2017 door de politie worden binnengevallen en worden al enkele maanden geconfronteerd met een rechtszaak wegens "georganiseerde misdaad en drugshandel", allemaal omdat ze vier cannabisplanten op hun balkon hadden. Met de inbeslagname zaten ze zonder de grondstof om de olie te produceren die de symptomen van de ziekte zou verlichten en leden ze stigmatisering en vooroordelen van de veiligheidstroepen en de rechtbanken.

Carlos heeft chronische pijn en Filipe is hiv-positief. Ze worden momenteel geconfronteerd met een rechtszaak voor de rechtbank voor het hebben van vier planten op de veranda van hun huis. Foto: Laura Ramos

“De rechter die de hoorzittingen voorzat, rolde met haar ogen elke keer dat we probeerden uit te leggen hoe en waarom we cannabis voor medicinale doeleinden gebruikten. Het was heel frustrerend en walgelijk om te zien dat er in de samenleving veel vooroordelen en gebrek aan informatie over dit onderwerp is en politie, rechters en advocaten zijn geen uitzondering”.

Nadat de magistraten zich realiseerden dat het bedrag dat Carlos en Filipe thuis hadden niet genoeg was om te smokkelen en dat er geen bewijs daarvoor was, stapte de aanklager over naar "Minor Traffic", maar Carlos en Filipe riskeren nog steeds een voorwaardelijke straf van één jaar. jaar. Ze zullen de zin later deze week kennen en hebben nog steeds geen toegang tot het medicijn dat het meest effectief was in hun pathologieën.

Luís Meneses heeft een zeer zeldzame ziekte: Neuromyelitis Optica, ook bekend als het syndroom van Devic. Dit is een auto-immuunziekte waarbij het systeem myeline aanvalt, de laag die de meeste zenuwvezels bedekt en, in dit specifieke geval, de vezels van de oogzenuwen en het ruggenmerg aantast. Omdat het zo ongewoon is, zijn er nog steeds geen specifieke onderzoeken met duidelijke resultaten om de effectiviteit van cannabis bij de behandeling van deze ziekte te evalueren, maar vele anderen hebben bewezen dat CBD en zelfs THC kunnen helpen de effecten van sommige neurologische ziekten met vergelijkbare symptomen, zoals gevoelloosheid in de onderste ledematen of spasticiteit, typisch voor multiple sclerose, een ziekte waarmee dit syndroom vaak wordt verward.

Luís heeft een zeldzame ziekte en wil medicinale cannabis proberen, maar hij weet niet waar hij moet beginnen of waar hij het vandaan moet halen. Hij weet dat hij niet wil roken en dat hij bijvoorbeeld liever slikt. Foto: Laura Ramos

Geconfronteerd met de mogelijkheid om cannabis te gebruiken om zijn aandoening te behandelen, was de eerste reactie van Luís dezelfde als die van veel mensen: "Maar ik rook niet eens!". Echter, en rekening houdend met de bijzonderheid van zijn geval, sluit Luís de mogelijkheid van behandeling met medicinale cannabis niet uit. "Als het werkt, natuurlijk wel." Toch zegt Luís dat hij bereid is deel te nemen aan een gecontroleerd klinisch onderzoek met medicinale cannabis. "In wezen is wat ik doe met mijn huidige behandeling ook experimenteel - en ik moest een geïnformeerde toestemming ondertekenen. Het is niet erg duidelijk wat de gevolgen zijn, en er zijn ook geen statistieken met min of meer definitieve resultaten hierover, dus als medicinale cannabis echt een therapeutische mogelijkheid is, ben ik bereid om deel te nemen aan een of andere studie.”

Het gebrek aan kennis over de verschillende manieren om de plant naast het inademen van rook te gebruiken, is min of meer wijdverbreid en Luis is geen uitzondering. Het roken van cannabis is een van de grootste belemmeringen voor het gebruik van de plant voor medicinale doeleinden. Maar wetende dat CBD bijvoorbeeld in de vorm van druppels kan worden ingenomen, veranderen de dingen. "Ik rook niet, dus als er een andere manier was om de stof in te nemen, zou dat de voorkeur hebben", zegt hij. Voor Luís is de kern van het probleem echter het bestaan ​​van bewijs over de effectiviteit van de stof en de verkoop van gereguleerde producten: “Vanuit medicinaal oogpunt wil ik het proberen als er een wetenschappelijke basis is dat het heeft gunstige eigenschappen en als het is gereguleerd, zoals elk ander medicijn. In termen van zelfontplooiing of zelfconsumptie ben ik als patiënt voorzichtiger. Cannabisgebruik moet worden gereguleerd. Als we het over gezondheid hebben, is het belangrijk om kwaliteitskwesties te waarborgen, zoals bij elk ander geneesmiddel. Maar de waarheid is dat ik niet genoeg op de hoogte ben om een ​​definitieve mening te kunnen hebben.” Ondanks alles geeft Luís toe dat hij graag zou willen dat de huisarts hem dit alternatief kan geven.

Pedro Almendra heeft kanker en is veel verbeterd met medicinale cannabis, maar hij heeft geen toegang meer tot de olie die hij slikte. Foto: DR

In 2012 ging Pedro Almendra voetballen met vrienden en liep hij een blessure op aan zijn linker kuitbeen, die uiteindelijk opgezwollen was. Wat leek op een simpele blauwe plek bleek een tumor op de kuitbeen te zijn. In een vroeg stadium werd het door artsen als goedaardig beschouwd. Pedro werd geopereerd om de tumor te verwijderen, maar omdat deze als goedaardig werd beschouwd, werd niet de hele omgeving verwijderd (preventieve verwijdering). Anderhalve maand later was de tumor twee keer zo groot teruggekomen en werd Pedro in 2015 opnieuw geopereerd, dit keer om de tumor die al als kwaadaardig werd beschouwd te verwijderen. In 2017 voelde hij een steek in zijn rug en ging naar de dokter, met de diagnose verschillende knobbeltjes in beide longen en inoperabele metastasen. Wel nam de rechter longtumor toe. Het enige wat hij nog had was chemotherapie, maar hij besloot alternatieven te proberen, waaronder cannabis. Ook veranderde hij zijn eetpatroon, veranderde hij zijn eetgewoonten en ging hij gezondere, biologische producten gebruiken. Drie maanden geleden sprak hij met een vriend die was behandeld voor leukemie met cannabis en hielp hem toen aan zijn eerste medicinale soort: Critical Kush, Indica-dominant. Met deze variëteit had hij fantastische resultaten: "de pijn verdween, ik begon meer eetlust te krijgen en beter te slapen, zelfs de mensen om me heen herkenden dat ik veel beter was". De vriend had echter niet genoeg productie om hem te leveren: "Ik moest mijn toevlucht nemen tot de zwarte markt en tot rassen die niet het meest geschikt zijn". Na episodes van slapeloosheid en diarree besloot Pedro de behandeling stop te zetten en een afspraak te maken met Dr. Javier Pedraza voor advies over wat te doen. Maar u weet al dat het grootste probleem zal zijn om de olie door te laten gaan met de behandeling.
_____________________________________________________________
Uitgelichte foto: DR

 

____________________________________________________________________________________________________

[Disclaimer: houd er rekening mee dat deze tekst oorspronkelijk in het Portugees is geschreven en met behulp van een automatische vertaler naar het Engels en andere talen is vertaald. Sommige woorden kunnen afwijken van het origineel en in andere talen kunnen typefouten of fouten voorkomen.]

____________________________________________________________________________________________________

Wat doe je met € 3,- per maand? Word één van onze Patrons! Als je gelooft dat onafhankelijke cannabisjournalistiek nodig is, abonneer je dan op een van de niveaus van ons Patreon-account en je krijgt toegang tot unieke geschenken en exclusieve inhoud. Als we met velen zijn, kunnen we met weinig een verschil maken!

Laura Ramos heeft een graad in journalistiek aan de Universiteit van Coimbra, heeft een postdoctorale graad in fotografie en is journalist sinds 1998. Ze was correspondent voor Jornal de Notícias in Rome, Italië, en persadviseur bij het kabinet van de minister van Buitenlandse Zaken. Onderwijs. Hij heeft een internationale certificering in permacultuur (PDC) en creëerde het straatkunstfotoarchief “Wat zegt Lissabon?” @saywhatlisbon. Laura is momenteel redacteur van CannaReporter en CannaZine, evenals oprichter en programmadirecteur van PTMC - Portugal Medical Cannabis. Hij maakte de documentaire “Pacientes” en maakte deel uit van de stuurgroep van de eerste postdoctorale GxP's voor medicinale cannabis in Portugal, in samenwerking met het Militair Laboratorium en de Faculteit Farmacie van de Universiteit van Lissabon.

Klik hier om te reageren
Abonneren
Melden van

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Advertentie-


Zie de documentaire "Patiënten"

Documentaire Patiënten Laura Ramos help ons groeien

Meest recente

Hennep3 uur geleden

Portugal: Onderzoek brengt alarmerende verschillen aan het licht in de etikettering van CBD, dat nog steeds verboden is in het land

Een recent onderzoek naar CBD-producten in Portugal onthult alarmerende verschillen tussen de geadverteerde cannabinoïde-inhoud en...

Internationale4 uur geleden

Spanje: Gemeenteraad van Barcelona sluit tientallen cannabisclubs

De gemeenteraad van Barcelona begon een krachtig optreden tegen de cannabisclubs van de stad en beval...

Internationale2 dagen geleden

Duitsland keurt de eerste cannabis-socialclub goed na legalisatie

De minister van Landbouw van Nedersaksen, Miriam Staudte, maakte maandag bekend dat haar bureau toestemming heeft gegeven voor de eerste club...

Hennep4 dagen geleden

Thailand komt steeds dichter bij het herclassificeren van cannabis en hennep als gereguleerde stoffen

Thailand heeft opnieuw een beslissende stap gezet in de richting van een nieuw verbod op cannabis in het land. Vorige vrijdag,...

Internationale1 weken geleden

Het Europees Waarnemingscentrum voor Drugs en Drugsverslaving (EMCDDA) wordt het Agentschap van de Europese Unie voor Drugs (EUDA)

Op 2 juli 2024 wordt het Europees Waarnemingscentrum voor Drugs en Drugsverslaving (EMCDDA) het Agentschap...

Evenementen2 weken geleden

ICRS – International Cannabinoid Research Society brengt artsen en onderzoekers samen in Salamanca voor het 34e symposium over cannabinoïden

Als je denkt dat cannabisonderzoek iets recents is en dat er nog steeds niet genoeg onderzoeken zijn… think again! EN...

Crónica2 weken geleden

Terroir 101 – Een introductie

Dit artikel begint een serie over onderwerpen die nodig zijn voor degenen die geloven dat deze plant het verdient om vereerd en verheven te worden...

Evenementen3 weken geleden

CannaReporter®-redacteur Laura Ramos, uitgeroepen tot ‘Journalist van het jaar’ tijdens de Business of Cannabis Awards

De cannabisindustrie komt binnenkort bijeen in Londen voor twee dagen Cannabis Europe en een avond...

persberichten3 weken geleden

Cannabis Europe verwelkomt Europese en Noord-Amerikaanse leiders in Londen om te profiteren van de Europese cannabismarkt

De Noord-Amerikaanse cannabisindustrie creëert een belangrijke beweging over de Atlantische Oceaan als leiders van deze...

Internationale4 weken geleden

De Duitse politie maakt duidelijk dat ze de consumptie van cannabis (in plaats van alcohol) niet hebben voorgesteld aan Engelse fans op Euro 2024

De politie in Gelsenkirchen, Duitsland, werd aangehaald in een nieuwsbericht waarin stond dat de aandacht meer op de fans zou worden gericht...