Verbind je met ons
Advertentie-
Advertentie-

Hennep

Polen: Hooggerechtshof oordeelt dat hennepbloemen en bladeren legaal zijn

gepubliceerd

em

Foto: DR | Sensi Seeds

Het hoogste administratieve gerechtshof van Polen oordeelde deze week dat onbewerkte producten gemaakt van de bloemen en bladeren van de hennepplant legaal zijn, in tegenstelling tot de beslissingen van de Inspectorate General Sanitary (IGS), het Poolse equivalent van Infarmed, kondigde de Hennep vandaag.

De Poolse gezondheidsautoriteit had de hennepplantcapsules die in 2019 door Kombinat Konopny op de markt werden gebracht verboden, maar de rechter van het Hooggerechtshof oordeelde precies het tegenovergestelde, waardoor een nieuwe kloof ontstond voor wat de hennepbloemenmarkt in Europa zou kunnen vertegenwoordigen.

Maciej Kowalski, CEO van Kombinat Konopny, zei in een gesprek met Hemp Today dat “dit waarschijnlijk de eerste zaak in Polen – of in Europa – is waarin de rechtbank niet alleen achteloos het standpunt van de autoriteiten herschreef, maar ook bekend raakte met de zaak in een praktische manier. Werknemers die opzettelijk de realiteit hebben misbruikt, verborgen en verkeerd voorgesteld, worden nu persoonlijk verantwoordelijk gehouden.”

Hoewel de rechtbank constateert dat extracten op basis van bloemen, zoals CBD (cannabidiol), binnen de voedselveiligheidsregels van de Europese Unie vallen, oordeelde de rechtbank dat de interpretatie van deze regels door de IGS bedrieglijk was, namelijk met betrekking tot de bloemen van planten in de ruwe staat, en wees met de vinger naar de gezondheidsautoriteit voor grove procedurele fouten bij het bestraffen van Kombinat Konopny.

De rechterlijke beslissing, geciteerd door Hemp Today, luidt dat “IGS eerst de bepalingen van de Novel Foods-verordening verkeerd heeft geïnterpreteerd. . . en vervolgens onvolledige en geminimaliseerde bewijsprocedures hebben uitgevoerd, waarbij de door de verzoeker overgelegde bewijsstukken, evenals het bewijsmateriaal dat door de autoriteit zelf en van haar ambtshalve kennis is aangevoerd, worden genegeerd. Er werd besloten dat voedingsmiddelen die delen van de hennepplant bevatten, niet onderworpen zijn aan regelgeving. . . in nieuwe voedingsmiddelen”, zei de rechtbank over de wet van 1997.

Beata Plutowska, voedselchemie-expert, echtgenote van Kowalski en zakenpartner, verzamelde historische documentatie van hennepbloemen die vóór 1997 als voedsel in Europa werden gebruikt, wat als haar argument diende in de Kombinat Konopny-zaak.

“Het onweerlegbare bewijs dat door de partij in het kader van de procedure in kwestie is aangevoerd, duidde op de geschiedenis van consumptie van hennepkruid, zowel als voedsel als als aanvulling op een normale voeding”, concludeerde de Hoge Raad.

Naast het niet naleven van de Novel Food-verordening, oordeelde de rechtbank dat de IGS de administratieve procedure schond "door onvolledige bewijsprocedures uit te voeren zonder enige beoordeling van het verzamelde bewijsmateriaal" en door "een ongepast advies van een adviesorgaan voor te dragen - resulterend in de vastberadenheid dat Cannabis sativa L. kruidenpoeder een nieuw voedingsmiddel is.”

Advertentie-
Advertentie- cannadouro

Zie de documentaire "Patiënten"

Documentaire Patiënten Laura Ramos help ons groeien

Meest recente

Internationale12 uur geleden

Biden is de eerste Amerikaanse president die een cannabiswet tekent

De Amerikaanse president Joe Biden schreef op 2 december geschiedenis door als eerste Amerikaanse president...

Nationaal2 dagen geleden

Portugal: Mothers for Cannabis Movement start petitie voor het recht op persoonlijke en associatieve teelt

De beweging Mothers for Cannabis, in mei 2022 in Portugal opgericht door honderden patiënten die toegang zochten tot cannabis...

persberichten7 dagen geleden

GNR: 10 maanden onderzoek om 32 doses hasj en 48 cocaïne in beslag te nemen

Het Territoriale Commando van Porto, via de Criminal Investigation Nucleus (NIC) van Felgueiras, heeft op 28 november...

Interviews1 weken geleden

André Paquete Carvalho: “Amsterdam is heel open, maar we leven nog steeds in tijden van tolerantie. Cannabis is hier nog steeds illegaal.”

De interviews “Working with Cannabis”, gepubliceerd in Cannadouro Magazine, proberen Portugezen die in de cannabissector werken voor te stellen...

Hennep3 weken geleden

Cannabis of hennep? Maakt Spanje dezelfde fouten als Portugal?

De Guardia Civil kondigde onlangs de grootste inbeslagname van cannabis ooit in Spanje aan, maar kort daarna kwamen er verschillende stemmen...

Nationaal3 weken geleden

Cannadouro-account verdwijnt 1 dag voor het evenement van Instagram

Het Instagram-account van CannaDouro is verwijderd of geblokkeerd door de aanbieder van het sociale netwerk. De toegang tot de pagina was...

Hennep3 weken geleden

Pedrêz-recepten: hoe ter plaatse gegoten hennepbeton te maken

In 2018 begon de Pedrêz-werkplaats, aan de Rua do Paraíso 331, in het historische centrum van Porto, met de bouw van de eerste...

Evenementen3 weken geleden

Cannadouro keert volgend weekend terug naar Alfândega do Porto

Kort nadat Porto door de World Travel Awards werd verkozen tot beste stadsbestemming ter wereld...

Internationale3 weken geleden

Ierland: People Before Profit wil de wetgeving wijzigen om het gebruik van cannabis door volwassenen toe te staan

De Ierse politieke partij People Before Profit komt over twee weken met een wetsvoorstel dat de...

Internationale3 weken geleden

VS: president van het National Institute of Military Justice eist uitbreiding van gratie voor cannabisdelicten tot militair personeel

De president van het National Institute of Military Justice van de Verenigde Staten van Amerika (VS) heeft president Joe Biden gevraagd om...