Verbind je met ons
Advertentie-
Advertentie-

Gezondheid

De invloed van het endocannabinoïdesysteem op autismespectrumstoornissen

gepubliceerd

em

Foto: DR | NORML

Autisme is een ontwikkelingsneurologische aandoening die vanaf de kindertijd aanwezig en permanent is en die gewoonlijk wordt gekenmerkt door moeilijkheden in communicatie en sociale interactie. De term Autisme Spectrum Stoornis (ASS) wordt gebruikt om een ​​reeks neuropsychiatrische stoornissen in de ontwikkeling van het kind te definiëren, die het gevolg zijn van disfuncties in de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel. Er zijn vijf soorten stoornissen, maar de belangrijkste zijn klassiek autisme, het Asperger-syndroom en een ontwikkelingsstoornis die niet anders wordt omschreven. [1]

Autismespectrumstoornissen

Volgens de American Psychiatric Association is Autisme Spectrum Stoornis "een neurogedragssyndroom dat voortkomt uit aandoeningen van het centrale zenuwstelsel die de typische ontwikkeling van kinderen beïnvloeden. Symptomen verschijnen in de eerste drie levensjaren en omvatten drie belangrijke domeinen van verstoring: sociaal, gedragsmatig en communicatie” [2]

Er is nog steeds geen duidelijke oorzaak voor autisme en de huidige farmacologische behandeling biedt een beperkte werkzaamheid en ernstige bijwerkingen die de therapietrouw in gevaar brengen.

De invloed van het endocannabinoïdesysteem op autismespectrumstoornissen

In het afgelopen decennium zijn verschillende preklinische en klinische onderzoeken gestructureerd om veranderingen te analyseren die verband houden met de modulatie van het endocannabinoïdesysteem en de toediening van cannabinoïden bij patiënten met autisme of gegeneraliseerde ontwikkelingsstoornissen.

Uit deze onderzoeken kon worden geconcludeerd dat:

  1. De meeste geneesmiddelen die zijn goedgekeurd voor de beheersing van symptomen die verband houden met ASS, hebben een lage werkzaamheid en een hoog risico op bijwerkingen. Een literatuuronderzoek gepubliceerd in 2022 evalueerde de effectiviteit van nieuwe farmacologische middelen voor dit doel. De meeste van de uitgevoerde gerandomiseerde klinische onderzoeken (bijvoorbeeld met fluoxetine en oxytocine) hadden negatieve of niet-overtuigende resultaten. Twee multicenter-onderzoeken met bumetadine werden vroegtijdig beëindigd wegens gebrek aan werkzaamheid, en de enige klinische studie die veelbelovende resultaten opleverde voor storend gedrag, werd uitgevoerd met op cannabinoïden gebaseerde medicijnen. [3]
  2. De veranderingen geassocieerd met PEA zijn nauw gerelateerd aan een gegeneraliseerde ontstekingstoestand van het centrale zenuwstelsel en het immuunsysteem [4] evenals veranderingen groot op darmniveau [5,6] en de verschillende componenten van het endocannabinoïdesysteem zijn in hoge concentraties aanwezig in het zenuwstelsel en het maagdarmkanaal.

"Het partnerschap tussen endocannabinoïden en microbiota in de homeostase van de darm-hersenas: implicaties voor autismespectrumstoornissen"
  1. De toediening van op cannabinoïden gebaseerde medicijnen was meestal in staat om meerdere symptomen te verminderen, zoals bijvoorbeeld zelfbeschadiging, hyperactiviteit of slaapstoornissen, waardoor de kwaliteit van leven van de patiënt en zijn zorgverleners werd verbeterd. Uit dezelfde onderzoeken blijkt dat behandeling met cannabinoïden een goed verdragen, veilige en effectieve optie is voor het verlichten van symptomen die gepaard gaan met veranderingen in het autismespectrum [7-9]

Op basis van de gerandomiseerde, dubbelblinde klinische onderzoeken die tot nu toe over dit onderwerp zijn uitgevoerd, weten we dat:

  1. In 2021 dienden Adi Aran en zijn team een ​​chemotype III-extract (CBD: THC – 20:1) toe aan kinderen met ASS met storend gedrag. Behalve dat de behandeling met cannabinoïden goed werd verdragen, liet ze een significante vermindering van 49% van dit soort gedrag zien in vergelijking met de placebogroep. [10]
  2. Het striatum (caudate nucleus, putamen en kern accumbens) speelt een cruciale rol tijdens de ontwikkeling en de atypische functionele connectiviteit (FC) ervan kan bijdragen aan de ontwikkeling van meerdere symptomen die verband houden met ASS. In 2021 heeft Pretzsch C. c.s. toonde aan dat toediening van CBDV (cannabidivarine, 600 mg) de atypische FC van personen met ASS moduleerde naar hun typische neurofunctie [11]. In 2019 rapporteerde dezelfde auteur veranderingen met betrekking tot de toediening van cannabidiol (CBD) in de modulatie van metabolieten (GABA en glutamaat) en de regulatie van de functionele amplitude van laagfrequente fluctuaties (fALFF) en CF tussen regio's die consequent betrokken zijn bij PEA [12,13, XNUMX].
  3. In 2020 concludeerden Estácio Amaro da Silva Júnior en collega's in Brazilië dat de toediening van een chemotype III-extract de niveaus van angst, psychomotorische agitatie, sociale interactie en concentratievermogen verbeterde bij 30 kinderen met ASS in vergelijking met de placebogroep. [14]
  4. In 2018, in Iran, suggereerden Mona Khalaj en collega's dat toediening van de endocannabinoïde palmitoylethanolamide kan synergiseren met risperidon bij het verminderen van hyperactiviteit en prikkelbaarheid geassocieerd met autisme, door zijn vermogen om ontstekingen en hyperstimulatie van het glutamaterge systeem te verminderen. [15]

Ten slotte is het ook belangrijk om te vermelden dat in 2021 de eerste observationele studie werd ontwikkeld, die tot doel had het potentieel van farmacometabolomica te bepalen bij de identificatie van metabole biomarkers die reageren op behandeling met cannabinoïden. Gedragsonderzoeken werden uitgevoerd vóór het verzamelen van 2 speekselmonsters (vóór en ongeveer 90 tot 120 minuten na toediening van op cannabinoïden gebaseerde medicijnen) bij 9 gezonde kinderen en 15 kinderen met autisme (geen voorgeschiedenis van epilepsie) die werden behandeld met cannabinoïden (THC - 0.05 tot 50 mg en CBD – 7.5 tot 200 mg).

Vervolgens werden veranderingen in verschillende biomarkers (onder andere N-acetyl-aspartaat (NAA), Spermine, Cortisol, Dehydroepiandrosteron Sulfate en Glutamine) geëvalueerd, die volgens de auteurs na toediening van de ochtenddosis van op cannabinoïde gebaseerde medicijnen , bereikten fysiologische niveaus die identiek zijn aan die van zich normaal ontwikkelende kinderen.

"Het potentieel van op speeksel lipiden gebaseerde, op cannabis reagerende biomarkers om medische cannabisbehandeling bij kinderen met een autismespectrumstoornis te evalueren."

Gepubliceerd in het tijdschrift Cannabis en cannabinoïde onderzoek en uitgevoerd door Dr. Bonni Goldstein, een kinderarts uit Los Angeles, met meer dan 13 jaar klinische praktijk met cannabinoïden, maakte deze studie de identificatie mogelijk van het metabolische profiel van kinderen met ASS met een positieve therapeutische respons op behandeling met cannabinoïden. We kunnen daarom Cannabis-Responsive™-biomarkers beschouwen als een universele maatstaf voor de analyse van de fysiologische impact van cannabinoïdebehandeling, die zorgprofessionals objectieve en kwantitatieve gegevens biedt, waardoor ze de cannabinoïdebehandeling kunnen aanpassen en optimaliseren, rekening houdend met het profiel van elk individu. [16,17]

REFERENTIES

[1] Portugese Autisme Federatie – Betreden op 28 juli 2022 om: https://www.fpda.pt/

[2] Amerikaanse Psychiatrische Vereniging (2013). Autismespectrumstoornis - In diagnostische en statistische handleiding voor psychische stoornissen (5e ed.)

[3] Baribeau, D., Vorstman, J. & Anagnostou, E. Nieuwe behandelingen bij autismespectrumstoornis. Curr. Opin. Psychiatrie 35, 101-110 (2022). Doi: 10.1097/YCO.0000000000000775

[4] Siniscalco, D., Schultz, S., Brigida, A., en Antonucci, N. Ontsteking en neuro-immune ontregeling bij autismespectrumstoornissen.Farmaceutische 11, 56. (2018).  https://doi.org/10.3390/ph11020056

[5] McElhanon,BO,McCracken,C.,Karpen,S.enSharp,WG Gastro-intestinale symptomen bij autismespectrumstoornis: een meta-analyse. Kindergeneeskunde 133 (5), 872-883. (2014). doi: 10.1542/peds.2013-3995

[6] Coccurello R, Marrone MC en Maccarrone M. Het partnerschap tussen endocannabinoïden en microbiota in de homeostase van de darm-hersenas: implicaties voor autismespectrumstoornissen. Voorkant Pharmacol. 13:869606. (2022) doi: 10.3389/ffhar.2022.869606

[7] Aran A, Cassuto H, Lubotzky A, et al. Kort rapport: Cannabidiol-rijke cannabis bij kinderen met een autismespectrumstoornis en ernstige gedragsproblemen - Een retrospectieve haalbaarheidsstudie. J Autisme Dev Disord 49: 1284–1288. (2018) doi:10.1007/s10803-018-3808-2

[8] Bar-Lev Schleider, L., Mechoulam, R., Saban, N., Meiri, G., en Novack, V. Real Life Ervaring met medicinale cannabisbehandeling bij autisme: analyse van veiligheid en werkzaamheid. Wetenschap. Rep. 9, 200. (2019). doi:10.1038/S41598-018-37570-Y

[9] Fleury-Teixeira, P., Caixeta, FV, Ramires da Silva, LC, en Brasil-Neto, R. Effecten van CBD-verrijkt cannabis sativa-extract op symptomen van autismespectrumstoornis: een observatieonderzoek van 18 deelnemers die meelevend gebruik ondergingen. Voorkant. Neurol. 10. (2019). doi: 10.3389/fneur.2019.01145

[10] Aran et al. Cannabinoïdebehandeling voor autisme: een proof-of-concept gerandomiseerde studie. Mol. autisme (2021) 12 uur. https://doi.org/10.1186/s13229-021-00420-2

[11] Pretzsch, Charlotte M., Floris, Dorothea L., Voinescu, Bogdan, Elsahib, Malka, Mendez, Maria A., Wichers, Robert, Ajram, Laura, et al., Modulatie van striatale functionele connectiviteitsverschillen bij volwassenen met en zonder autismespectrumstoornis in een gerandomiseerde studie met een enkele dosis cannabidivarine. Mol. autisme 12 (1). (2021)  https://doi.org/10.1186/s13229-021-00454-6.

[12] Pretzsch CM, Voinescu B, Mendez MA, Wichers R, Ajram L, Ivin G, et al. Het effect van cannabidiol (CBD) op laagfrequente activiteit en functionele connectiviteit in de hersenen van volwassenen met en zonder autismespectrumstoornis (ASS). J Psychopharmacol. 2019;33:1141–8. (2019) https://doi.org/10.1177/0269881119858306

[13] Pretzsch CM, Freyberg J, Voinescu B, Lythgoe D, Horder J, Mendez MA, et al. Effecten van cannabidiol op hersenprikkelings- en remmingssystemen; een gerandomiseerde, placebogecontroleerde proef met een enkele dosis tijdens magnetische resonantiespectroscopie bij volwassenen met en zonder autismespectrumstoornis. Neuropsychopharmacology.;44(8):1398–405. (2019); https://doi.org/10.1038/s41386-019-0333-8

[14] Junior E. et al. Evaluatie van de werkzaamheid en veiligheid van cannabidiol-rijk cannabisextract bij kinderen met een autismespectrumstoornis: gerandomiseerde, dubbelblinde en gecontroleerde klinische placebo-studie. Trends Psychiatrie Psychother – Tijdschriftartikel Pre-Proof (2020) http://dx.doi.org/10.47626/2237-6089-2021-0396

[15] Khalaj M, Saghazadeh A, Shirazi E, Shalbafan MR, Alavi K, Shooshtari MH, et al. Palmitoylethanolamide als aanvullende therapie voor autisme: werkzaamheids- en veiligheidsresultaten van een gerandomiseerde gecontroleerde studie. J. Psychiatr. Res. 103, 104-111. (2018) https://doi.org/10.1016/j.jpsychires.2018.04.022

[16] Siani-Rose M., Cox S., Goldstein B., Abrams D., Taylor M., Kurek I Cannabis-responsieve biomarkers: een op farmacometabolomics gebaseerde toepassing om de impact van medische cannabisbehandeling op kinderen met een autismespectrumstoornis te evalueren. Cannabis en cannabinoïde onderzoek X:X, 1-12, (2021) DOI: 10.1089/can.2021.0129

[16] Siani-Rose M., McKee R., Cox S., Goldstein B., Abrams D., Taylor M., Kurek I. Het potentieel van op speeksel lipiden gebaseerde, op cannabis reagerende biomarkers om medische cannabisbehandeling bij kinderen met een autismespectrumstoornis te evalueren. Cannabis en cannabinoïde onderzoek X:X, 1-15 (2022) DOI: 10.1089/can.2021.0224.

___________________________________________________________________
* Soraia Tomás is verpleegster, afgestudeerd aan de Escola Superior de Enfermagem de Coimbra in 2015. Ze werkte op de intensive care van cardio-thoracale chirurgie en longtransplantatie in Lissabon. Hij werkt momenteel bij het Spine Center, een dienst voor wervelkolomchirurgie en een intensive care-afdeling voor algemene chirurgie in Hospital da Luz in Coimbra, de stad waar hij woont. Enthousiast op het gebied van Medicinale Cannabis, is hij lid van de wetenschappelijke raad van het Portugese Observatorium voor Medicinale Cannabis, heeft hij conferenties op dit gebied bijgewoond (o.a. Portugal Medical Cannabis, Cannabis Europa, CannX) en behaalde hij een postgraduaat in GMP's voor Medicinale Cannabis, cursus uitgevoerd door het Portugese Observatorium voor Medicinale Cannabis in samenwerking met het Militair Laboratorium voor Chemische en Farmaceutische Producten en de Faculteit Farmacie van de Universiteit van Lissabon. Voorzitter van de raad van bestuur van APCNNA – Portugese Vereniging voor Informatie over Cannabis, is van plan projecten te ontwikkelen die gericht zijn op de verspreiding, educatie en training van medicinale cannabis onder gezondheidswerkers en het grote publiek, en zo excellentie in de beroepspraktijk en veilige en effectieve toegang tot cannabinoïde te bevorderen therapieën.

Klik hier om te reageren
Inschrijven
Melden van
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Advertentie-
Advertentie- cannadouro

Zie de documentaire "Patiënten"

Documentaire Patiënten Laura Ramos help ons groeien

Meest recente

Internationale14 uur geleden

Biden is de eerste Amerikaanse president die een cannabiswet tekent

De Amerikaanse president Joe Biden schreef op 2 december geschiedenis door als eerste Amerikaanse president...

Nationaal2 dagen geleden

Portugal: Mothers for Cannabis Movement start petitie voor het recht op persoonlijke en associatieve teelt

De beweging Mothers for Cannabis, in mei 2022 in Portugal opgericht door honderden patiënten die toegang zochten tot cannabis...

persberichten1 weken geleden

GNR: 10 maanden onderzoek om 32 doses hasj en 48 cocaïne in beslag te nemen

Het Territoriale Commando van Porto, via de Criminal Investigation Nucleus (NIC) van Felgueiras, heeft op 28 november...

Interviews1 weken geleden

André Paquete Carvalho: “Amsterdam is heel open, maar we leven nog steeds in tijden van tolerantie. Cannabis is hier nog steeds illegaal.”

De interviews “Working with Cannabis”, gepubliceerd in Cannadouro Magazine, proberen Portugezen die in de cannabissector werken voor te stellen...

Hennep3 weken geleden

Cannabis of hennep? Maakt Spanje dezelfde fouten als Portugal?

De Guardia Civil kondigde onlangs de grootste inbeslagname van cannabis ooit in Spanje aan, maar kort daarna kwamen er verschillende stemmen...

Nationaal3 weken geleden

Cannadouro-account verdwijnt 1 dag voor het evenement van Instagram

Het Instagram-account van CannaDouro is verwijderd of geblokkeerd door de aanbieder van het sociale netwerk. De toegang tot de pagina was...

Hennep3 weken geleden

Pedrêz-recepten: hoe ter plaatse gegoten hennepbeton te maken

In 2018 begon de Pedrêz-werkplaats, aan de Rua do Paraíso 331, in het historische centrum van Porto, met de bouw van de eerste...

Evenementen3 weken geleden

Cannadouro keert volgend weekend terug naar Alfândega do Porto

Kort nadat Porto door de World Travel Awards werd verkozen tot beste stadsbestemming ter wereld...

Internationale3 weken geleden

Ierland: People Before Profit wil de wetgeving wijzigen om het gebruik van cannabis door volwassenen toe te staan

De Ierse politieke partij People Before Profit komt over twee weken met een wetsvoorstel dat de...

Internationale3 weken geleden

VS: president van het National Institute of Military Justice eist uitbreiding van gratie voor cannabisdelicten tot militair personeel

De president van het National Institute of Military Justice van de Verenigde Staten van Amerika (VS) heeft president Joe Biden gevraagd om...