Verbind je met ons

Internationale

Frankrijk: Macron wil in 2024 geen vooruitgang boeken met medicinale cannabis

gepubliceerd

em

Emmanuel Macron, president van Frankrijk. Foto: Belg

In een verrassende gang van zaken heeft de Franse regering, onder leiding van president Emmanuel Macron, besloten de legalisering van cannabis voor medicinaal gebruik in 2024 niet voor te stellen. Ondanks overweldigende publieke steun, vooral van patiënten die hebben deelgenomen aan een proefproject, lijkt de regering van Macron om een ​​halt toe te roepen aan wat een veelbelovende verandering voor het gezondheidszorglandschap van het land had kunnen zijn.

Tot op heden is de distributie van medicinale cannabis in Frankrijk beperkt tot een proefperiode waarbij 2.000 patiënten betrokken zijn, die lijden aan ziekten zoals epilepsie, kanker, neuropathische pijn, palliatieve zorg en spasticiteit. Deze patiënten hebben beperkte toegang gehad tot medicijnen op basis van cannabis. Het project had tot doel de effectiviteit en legaliteit van dergelijke behandelingen te evalueren, met producten die verkrijgbaar zijn in geselecteerde apotheken.

De publieke en medische opinie staat in contrast met die van de overheid

Uit rapporten blijkt dat ongeveer 91% van de bij de proef betrokken patiënten voorstander is van algemene legalisatie. Patiënten rapporteerden significante verbeteringen, vooral op het gebied van symptoombeheersing, met name pijnverlichting en palliatieve zorg. Echter, ondanks de feedback positieve en duidelijke voordelen lijkt de Franse regering terughoudend om de toegang uit te breiden.

Hoewel patiënten en gezondheidswerkers zich hebben gemobiliseerd voor de integratie van cannabis voor medicinale doeleinden in het gewoonterecht, is er tegenstand van groepen als de Interministerial Mission to Fight Drugs and Addictive Behaviors (Interministeriële Missie ter Bestrijding van Drugs en Verslavend Gedrag).MILDECA) heeft de vooruitgang belemmerd. Critici beweren dat deze krachten eerder worden gedreven door politieke overwegingen dan door het welzijn van de patiënten die er baat bij hebben.

Prominente figuren uit de medische gemeenschap, zoals professor Nicolas Authier, voorzitter van het Wetenschappelijk Comité voor Medicinale Cannabis, hebben hun zorgen geuit. Ze benadrukken de noodzaak van een alomvattende aanpak die prioriteit geeft aan het welzijn van patiënten boven ideologische oppositie. Deskundigen roepen de regering op om rekening te houden met de substantiële positieve impact die tijdens de proefperiode is waargenomen, en benadrukken dat duizenden chronisch zieke mensen reikhalzend uitkijken naar verlichting.

De toekomst van cannabis voor medicinale doeleinden in Frankrijk

Nu het lopende proefproject in maart 2024 afloopt, is het lot van medicinale cannabis in Frankrijk opgeschort, met twee mogelijke scenario’s in het verschiet:

  1. Uitbreiding van de ervaring: Het project zou kunnen worden uitgebreid om bestaande patiënten te blijven ondersteunen en ervoor te zorgen dat zij de noodzakelijke medicijnen krijgen. Er zouden echter geen nieuwe patiënten worden ingeschreven, waardoor talloze anderen geen toegang zouden hebben.
  2. Volledige beëindiging: Als alternatief kan de proef abrupt eindigen, waardoor patiënten geen toegang meer hebben tot medicijnen op basis van cannabis. Tenzij er via veranderingen alternatieve oplossingen worden gevonden, lijkt dit scenario rampzalig voor degenen die het nodig hebben.

Een sprankje hoop

Ondanks de huidige tegenslagen is er nog steeds een sprankje hoop. Discussies rond de Social Security Financing Bill (PLFSS) 2024 zouden een kans kunnen bieden voor de legalisatie van cannabis voor medicinale doeleinden. Veranderingen kunnen worden voorgesteld, hetzij door de regering, hetzij door samenwerking met invloedrijke figuren zoals Caroline Janvier, lid van de Franse Nationale Vergadering.

De weg naar het legaliseren van cannabis voor medicinale doeleinden in Frankrijk lijkt vol obstakels te zijn. Hoewel patiënten en voorstanders van legalisering hoopvol blijven, roept het standpunt van de regering zorgen op over de toekomst van de gezondheidszorg in het land. Terwijl het debat voortduurt, staat het lot van duizenden lijdende individuen op het spel, in afwachting van een beslissing die een aanzienlijke impact zou kunnen hebben op hun levenskwaliteit.

 

____________________________________________________________________________________________________

[Disclaimer: houd er rekening mee dat deze tekst oorspronkelijk in het Portugees is geschreven en met behulp van een automatische vertaler naar het Engels en andere talen is vertaald. Sommige woorden kunnen afwijken van het origineel en in andere talen kunnen typefouten of fouten voorkomen.]

____________________________________________________________________________________________________

Wat doe je met € 3,- per maand? Word één van onze Patrons! Als je gelooft dat onafhankelijke cannabisjournalistiek nodig is, abonneer je dan op een van de niveaus van ons Patreon-account en je krijgt toegang tot unieke geschenken en exclusieve inhoud. Als we met velen zijn, kunnen we met weinig een verschil maken!

+ berichten
Klik hier om te reageren
Abonneren
Melden van

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Advertentie-


Zie de documentaire "Patiënten"

Documentaire Patiënten Laura Ramos help ons groeien

Meest recente

Internationale1 uur geleden

VS: Kinderarts Bonni Goldstein lanceert petitie tegen verbod op natuurlijke CBD-medicijnen in Californië

De Noord-Amerikaanse kinderarts Bonni Goldstein waarschuwt voor de poging om medicijnen afgeleid van natuurlijke CBD te verbieden in...

Internationale1 uur geleden

Europa heeft bijna 23 miljoen gebruikers van cannabis, de meest geconsumeerde van alle illegale middelen

Cannabis is nog steeds veruit het meest geconsumeerde illegale middel in Europa. Dit zijn de conclusies van het “Rapport...

Evenementen2 dagen geleden

Mary Jane viert voor het eerst in Duitsland de legale cannabiscultuur

Volgend weekend, van 14 tot 16 juni, zal de gebruikelijke Mary Jane plaatsvinden in de Messe...

Evenementen1 weken geleden

CB Club brengt cannabisprofessionals samen in afwachting van Mary Jane in Berlijn

Vooruitlopend op de CB Expo (Cannabis Business Expo en Conferentie), die in september in Dortmund zal plaatsvinden, zal de CB Company...

rapport1 weken geleden

Zuid-Afrika: de legalisatie van een toch al bloeiende industrie

In de weken voorafgaand aan de verkiezingen voor de Algemene Vergadering in Zuid-Afrika, afgelopen woensdag 29 mei, waren er...

Interviews1 weken geleden

Rui Reininho: “Ik vind het heel raar dat mijn GNR-collega’s hun neus in de eigendommen van mensen steken om te zien wat deze plant doet”

Rui Reininho, de Portugese muzikant die bekend werd als leadzanger van GNR, behoeft geen introductie. In tegenstelling tot wat velen denken, vond hij niet...

nieuws2 weken geleden

Canada: Onderzoek toont aan dat het gebruik van cannabis de consumptie van methamfetamine vermindert

Polydrugsgebruikers, personen die verschillende stoffen consumeren, wenden zich vaak tot cannabis als een manier om hun gebruik te verminderen...

Evenementen4 weken geleden

CannaTrade keert van 24 tot 26 mei terug naar Zürich

CannaTrade – Zurich International Hemp Fair and Festival wordt volwassen in 2024 en viert zijn 18e...

persberichten4 weken geleden

SOMAÍ Group en haar dochteronderneming RPK Biopharma breiden de samenwerking met Cookies uit naar Europa en het Verenigd Koninkrijk

LISSABON, PORTUGAL, 16 mei 2024 /EINPresswire.com/ — De SOMAÍ Group (“SOMAÍ”) en haar dochteronderneming, RPK Biopharma, hebben hun...

Nationaal4 weken geleden

Portugal: Geschatte CBD-consumptie stijgt ondanks verbod

Het rapport “Cannabis in Portugal”, uitgevoerd door Euromonitor International, publiceerde de meest recente gegevens over de cannabisindustrie,...