Verbind je met ons

Hennep

Portugal: DGAV geeft toe dat CBD zijn “grote hoofdpijn” is en producenten claimen het gebruik van de hele plant

gepubliceerd

em

Foto: Crispin Jones @ Unsplash

De conferentie “Industriële hennep – de (weder)geboorte van Fileira in Portugal”, gepromoot door Hennep en Consulaat, die op 30 januari in Beja plaatsvond, bevestigde opnieuw het potentieel van hennep als landbouwproduct voor de meest uiteenlopende doeleinden. De grote publieke steun bevestigde ook de belangstelling van boeren en industrie voor deze historische oogst en maakte de groei mogelijk DGAV spreek uw steun uit voor deze sector en de producenten (momenteel zijn er 19 geautoriseerde, in totaal 64,3 hectare plantoppervlak). Niet iedereen is echter blij met wat er gebeurt in de hennepsector in Portugal.

Met een uit zijn voegen barstend auditorium opende Susana Pombo, algemeen directeur van het directoraat-generaal Voedsel- en Veterinaire Zaken (DGAV), de sessie bemoedigend: “Dit is een unieke kans om de hennepteelt in Portugal een boost te geven”. Onder het publiek keken boeren, adviseurs, onderzoekers, industriëlen en nieuwsgierigen ongeveer vier uur lang onbeweeglijk naar een lezingenronde en een lange (en enigszins verwarrende) rondetafelconferentie over het potentieel van deze nieuwe sector die schuchter ‘wedergeboorte’ aan het worden is. in het land – ondanks politieoperaties waardoor sommige producenten de afgelopen jaren strafrechtelijk zijn vervolgd, ook al hebben ze verklaard dat hun productie legaal was door alle vereiste documenten in te dienen.

Maar de middag was voor gezelligheid en “netwerken”. En aangezien dit een evenement was dat werd georganiseerd door het hennep-ecoblokbedrijf Canhâmor en het adviesbureau Consulai, met steun van DGAV, lag de focus op de teelt voor de productie van vezels en horden (de kern van de hennepstengel, geplet – gebruikt om de wietblokjes dat het bedrijf Alentejo produceert).

Het EDIA-auditorium in Beja zat vol om de hennepteelt in Portugal te bespreken

Breng een slapende cultuur weer tot leven

Het doel van deze bijeenkomst was om lokale producenten en bij de sector betrokken partijen samen te brengen en de communicatie te bevorderen om de coördinatie tussen regelgevende instanties, industriëlen en boeren te vergemakkelijken die geïnteresseerd zijn om meer te leren over dit veelbelovende gewas. “Cânhamor voelde de behoefte om [dit evenement] te promoten omdat deze cultuur in slaap was gevallen en we vonden het belangrijk om deze nieuw leven in te blazen en in die zin hebben we ons steentje bijgedragen”, legt Frederico Barreiro, commercieel directeur van het bedrijf, uit. Maar dat is niet alles. Cânhamor bouwt een nieuwe verwerkingseenheid in Ourique, een investering van 15 miljoen euro waarmee ze hennep kunnen verwerken van maximaal 3 hectare (ha) gewassen (momenteel ontvangen ze grondstoffen van ongeveer 250 ha en het eerste doel dat ze moeten bereiken bedraagt ​​500 hectare). Dit, vertaald naar ecoblokken, betekent dat als ze momenteel twee tot drie hennephuizen per maand kunnen produceren, ze met de nieuwe unit op volle sterkte (3 ploegen) een capaciteit van 300 huizen per maand zullen hebben. Om de nieuwe fabriek te kunnen bevoorraden, hebben ze een partnerschapsmodel gecreëerd voor al die boeren die in hennep willen investeren, waarbij ze de aankoop van al hun productie garanderen, zolang deze maar de minimaal vereiste kwaliteit heeft.

Boeren moeten echter aan bepaalde voorwaarden voldoen: ze moeten over irrigatie beschikken, want hennep is een geïrrigeerd gewas, ook al heeft het weinig water nodig; plant minimaal 20 ha om de logistiek te maximaliseren [de wet vereist 30 kg zaden/ha, maar Cânhamor beveelt 50 tot 60 kg/ha aan]; een adequate pH van de bodem hebben, “de meest kritische factor” zoals uitgelegd door Pedro Santos van Consulai in zijn presentatie; en beschikken over hun eigen machines om na de oogst de noodzakelijke verwerking uit te voeren.

Dan zijn er nog de eisen na de oogst, waaronder dat de hennep droog is en dat de planten een maximale diameter van 2 cm hebben, vanwege het vermogen van de apparatuur om de vezels van de stengel te scheiden. Ondanks dat je alleen de horden Om de ecoblokken te produceren, koopt Cânhamor het hele ‘rietje’, de volledige stengel, waarna hij de vezels scheidt en vervolgens verkoopt.

Boeren die hennep willen planten om leverancier te worden, kunnen rekenen op de volledige steun van Cânhamor en de enorme kennis die het merk door de jaren heen heeft verworven; en als ze zich aan het productieplan houden en het minimaal vereiste volume (7 ton/ha) overschrijden, ontvangen ze een bonus of bonus.

Op dit moment heeft Cânhamor al contracten getekend met 15 tot 20 producenten en volgens Pedro Santos zijn ze “bezig met de processen die ze aan DGAV moeten overdragen, zodat wanneer ze in april beginnen met zaaien, alles klaar is. En in december zullen ze hun eerste ecoblokken in Cânhamor kunnen laten produceren”, kondigde hij aan.

‘Collectieve hysterie’ op een goede manier 

De fabriek zal naar verwachting eind augustus/begin september dit jaar gereed zijn. Volgens Frederico Barreiro “is het al urgent - Dit zijn “de (goede) groeipijnen” - omdat de interesse explosief is toegenomen en we willen kunnen inspelen op de markt, niet alleen landelijk maar ook Spaans”. De commercieel directeur van Cânhamor zei ook dat “het een driejarig werk was, met de ecoblokken, dat vandaag culmineert met dit evenement, omdat het nodig was om de cirkel te sluiten en daarvoor – om te voldoen aan de uitgangspunten van duurzaamheid en negatieve koolstofuitstoot. voetafdruk en etc. – het was alleen maar zinvol om lokale producenten samen te brengen. Als we vandaag de dag de zaal vol zien, voelen we dat mensen in ons project geloven en dat ze zich het bijna oneindige potentieel van hennep realiseren.”

Sterker nog, de bouwwereld ontvangt dit product zeer goed. “Mensen zijn erg enthousiast, de sector is… Ik zal dit woord in de goede zin gebruiken: er heerst collectieve hysterie, er is interesse onder architecten om met hennep te werken en ingenieurs begrijpen ook de waarde van dit nieuwe product omdat het veel superieur is. ”, merkte hij op. Barreiro. De voordelen die het heeft als thermische en akoestische isolator ten opzichte van veelgebruikte materialen, evenals de brandvertragende eigenschappen, zijn belangrijke meerwaarde gebleken voor architecten en ingenieurs.

De strategie van Cânhamor lijkt zeer positief en werpt nu al vruchten af. Ook het directoraat-generaal Voedsel en Veterinaire Zaken was fel over het initiatief en over deze heropleving van de hennepteelt in het algemeen. Paula Cruz Garcia, ingenieur en onderdirecteur van DGAV, verklaarde dat voor de regelgevende instantie “samenwerking met Cânhamor erg belangrijk is”, en verklaarde verder dat “deze gebeurtenis voortkwam uit de behoefte die we hadden om deze cultuur te ondersteunen, omdat het banen creëert, creëert welvaart, en het heeft ook onmiskenbare voordelen voor het milieu.”

Volgens de informatie die Paula Cruz Garcia naar CannaReporter stuurde, heeft DGAV in 2023 “19 verzoeken om toestemming voor de teelt van cannabis Sativa voor industrieel gebruik, op een totaal van 64,3 hectare hennepplantoppervlak.

Paula Cruz, van DGAV, bevestigde opnieuw dat de hennepteelt in Portugal alleen bedoeld is voor de productie van vezels en zaden

Hennep of “industriële cannabis”? 

DGAV is zich echter bewust van de moeilijkheden die producenten nog steeds ervaren en de uitdagingen die hennep als landbouwproduct met zich meebrengt. Paula Cruz Garcia herinnerde eraan dat DGAV zelf enkele problemen had bij het bereiken van specifieke wet- en regelgeving die de Cannabis sativa industrieel, zoals hij het zelf liever noemt, van de bestaande wetgeving over cannabis sativa voor andere doeleinden (medicinaal, recreatief). “Het zou voor een boer praktisch onmogelijk zijn om te voldoen aan alle bestaande eisen die aan de teelt van de medicinale cannabisplant worden gesteld.” Op dit moment staat het wetgevingskader boeren al toe om aan de regels te voldoen, “maar de wetgeving is niet iets dat in steen is geschreven en daarom, aangezien de regels op nationaal niveau worden opgesteld – is er een Spaans diploma, een Frans diploma, enz. . – zolang de basisprincipes van de gemeenschapswetgeving worden gerespecteerd, hebben we altijd nationale ruimte voor verbetering.”

De adjunct-directeur van DGAV maakte ook van de gelegenheid gebruik om andere twijfels van producenten op te helderen, bijvoorbeeld over de bevoegdheden van de regelgevende instantie. “Ze waren van mening dat DGAV een verplichting had om de teelt ervan toe te staan Cannabis sativa voor de productie van bloemen, vanwege de verwarring over wat CBD is en daarom was het moeilijk om de boodschap over te brengen dat het directoraat-generaal Voedsel en Veterinaire Zaken een zeer specifieke bevoegdheid heeft, namelijk industriële cannabis, en dit heeft de te maken hebben met de productie van vezels en de productie van zaden voor dierlijk en menselijk voedsel”, legde hij uit en concludeerde: “Alles wat een ander soort productie is, namelijk bloemen voor de productie van CBD, is de verantwoordelijkheid van Infarmed – hoewel we weten dat CBD kan meerdere toepassingen hebben, behalve alleen medicinale toepassingen.”

CBD: DGAV’s “grote hoofdpijn”

Met betrekking tot cannabidiol in het bijzonder gaf de ingenieur toe dat dit “onze grootste hoofdpijn” was, maar benadrukte dat, zelfs na de beslissing van het Europese Gerechtshof (met betrekking tot de Kannavape-zaak), de wetgeving duidelijk is: “CBD is een nieuwe eten, ja; maar een nieuw voedingsmiddel is een voedingsmiddel dat geen geschiedenis van consumptie heeft vóór 15 mei [19]97, en alle voedingsmiddelen die vóór deze datum geen geschiedenis van consumptie hebben, moeten een beoordelingsproces doorlopen, dat loopt via de Europese Voedselautoriteit. , voordat je toegang kunt krijgen tot de zogenaamde catalogus van nieuwe voedingsmiddelen”. Dat wil zeggen: hoewel het als een nieuw voedingsmiddel wordt beschouwd, is het nog geen goedgekeurd voedingsmiddel. Daarom moet “iedereen die hennep wil produceren om CBD te produceren naar Infarmed gaan”, waarschuwt hij.

Wat betreft het “controlesysteem – uitgevoerd door IFAP en ook door de politie”, zei de ingenieur, deze zijn erg belangrijk “omdat het noodzakelijk is om onderscheid te maken tussen de velden die door DGAV zijn geautoriseerd en de velden die niet zijn geautoriseerd.”

Een van de andere besproken onderwerpen was het belang van onderzoek, dat het mogelijk zou kunnen maken om variëteiten van Portugese zaden te verkrijgen die beter geschikt zijn voor de klimatologische omstandigheden van het land, waardoor de import van een product dat gemakkelijk in Portugal geproduceerd zou kunnen worden, zou kunnen worden verminderd.

De positieve aspecten die de herintroductie van hennep in economisch en ecologisch opzicht kan hebben voor Portugese boeren en velden, evenals het “oneindige potentieel” van de plant, werden de hele middag ook breed belicht, wat het enthousiasme onthulde dat in de lucht voelbaar is.

Voordat ze haar tussenkomst afrondde, liet Paula Cruz Garcia ook een boodschap achter voor de producenten: “We hebben nooit enig vooroordeel gehad tegen deze cultuur, integendeel, we hebben met het ministerie van Landbouw gevochten om een ​​juridisch kader te krijgen dat de wedergeboorte van deze cultuur werkelijk mogelijk zou maken. cultuur. En het is ons gelukt. Deze meer technische wetten in termen van arealen en zaaidichtheid zijn nationale wetten en daarom zijn we beschikbaar om in normatieve termen te evolueren om ons aan te passen aan de realiteit van de productie in Portugal. Het is duidelijk dat het kleine DGAV-team dat aan industriële hennep werkt altijd beschikbaar is om te helpen, dit gewas te verduidelijken en opnieuw tot de belangrijkste in de agro-industriële en industriële sector te plaatsen, in termen van vezels en textiel.

Maar er zijn mensen die echt ongelukkig zijn en beweren dat wat er tijdens deze sessie is gezegd niet in overeenstemming is met de werkelijkheid. De huidige regelgeving en de oplossingen die door DGAV – en zelfs door Cânhamor – worden bepleit, beperken producenten, waardoor ze weinig manoeuvreerruimte hebben om hun projecten te ontwikkelen en te profiteren van het volledige potentieel van deze veelzijdige fabriek.

Leonardo Sousa is een jonge ondernemer die hennep teelt in de regio Covilhã en de Azoren. Foto: Laura Ramos | CannaReporter

“Laten we de hele plant gebruiken!”

Pedro Santos, van Consulai, zei dat “hennep een beetje op varken lijkt, je kunt alles gebruiken”. Als deze gebeurtenis niet in Alentejo had plaatsgevonden, had de analogie misschien vreemd geleken. Het is echter accuraat. Maar om het volledige potentieel te benutten waar we het over hebben en echt te profiteren van alles wat de plant te bieden heeft, lijkt het noodzakelijk om producenten enige flexibiliteit te geven. Ze willen meer beslissingsmacht hebben op het gebied van het minimale teeltoppervlak, de plantdichtheid en deadlines om over het lot van hun product te beslissen, aangezien het de klimatologische verschijnselen zijn die ze bij elke inzaai ervaren die de kwaliteit van het product zullen bepalen. dus het mogelijke doel. Dit druist in tegen wat de wet vereist en ook tegen wat werd verdedigd door Flavien Casal Ribeiro, uit Cânhamor, tijdens de ronde tafel, die benadrukte hoe belangrijk het is om het doel van de teelt duidelijk te definiëren. priori.

Leonardo Sousa, hennepproducent en eigenaar van het merk Lynx Hemp, gevestigd in Covilhã en met een perceel teelt ook in São Miguel, op de Azoren, is het niet eens met de wetgeving en dit standpunt: “Ik wil kunnen beslissen wat ik wil te maken met mijn planten en met mijn zaden – als ik appelbomen heb, gaan de mooiste appels naar de markt en de lelijkste naar de jamfabriek”, legde hij uit, en concludeerde dat “hetzelfde zou moeten gebeuren met hennep”.

Omdat hennep een monocultuur is, zou het voor deze producent een monocultuur moeten zijn die de creatie van veel producten mogelijk maakt – van biobrandstoffen tot hennepeiwitten en verdunningsmiddelen. “Maar ze moedigen alleen het planten van monoproducten aan en ik heb liever hennep om brood van te maken dan om stenen van te maken”, zegt hij. En het is niet alleen om een ​​humanitaire reden, hoewel dat ook zo is. De winsten die met verschillende producten kunnen worden behaald, zijn behoorlijk verschillend. “Als de glasvezel €400/ton kost en de shiv [Of horden] geef 600€/ton, biologische zaden kunnen verkocht worden voor 3000€/ton en niet-bio zaden voor 2300€/ton... Waarom zou ik hetzelfde werk moeten doen bij het planten van stro [de hele stengel] als ik het voor zaden kan planten ?" hij vraagt.

Het probleem heeft te maken met de dichtheid per hectare. De wet vereist een plantdichtheid van 30 kg/ha, maar voor sommige doeleinden is de ideale dichtheid lager, zoals Leonardo Sousa uitlegt: “De beste dichtheid voor het planten van zaden is 10 tot 20 kg/ha en niet wat [in de wet] is gedefinieerd.” De reden is dat planten met minder ruimte meer groeien op zoek naar licht en langere vezels produceren; en planten met meer ruimte worden bossig en produceren korte vezels en een grotere hoeveelheid zaden.

In Portugal kan de hennepteelt alleen worden gebruikt voor de productie van vezels of zaden. De verkoop van bloemen of CBD is verboden. Foto: Laura Ramos | CannaReporter

Aan de andere kant is de kwestie van bloemen (die CBD bevatten en niet alleen) ook een hoofdpijnpunt voor producenten en de adviseurs die hen adviseren. Een van hen, die niet geïdentificeerd wilde worden, toonde later zijn frustratie en riep boos: “Laten we de hele plant gebruiken!” De bloeiwijzen en bloeiende delen van de hennepplant worden momenteel beschouwd als afval en mogen de productielocatie niet verlaten. Ze kunnen ook een waardevolle bron van inkomsten voor de sector zijn. De prijzen kunnen, afhankelijk van de kwaliteit, variëren van € 500 tot € 1000/kg en kunnen worden gebruikt voor de winning van olie en ook terpenen, voor bijvoorbeeld de bevoorrading van de voedings- en cosmetica-industrie. Maar volgens deze producent en adviseur zijn er andere belangen die hun toegang tot dit belangrijke product lijken te blokkeren. Welke? “Die uit de farmaceutische industrie voor medicinale cannabis, uiteraard!”, antwoordt hij zonder aarzeling.

 

Een lange weg te gaan

Ondertussen wordt een hennepproducent in de regio strafrechtelijk vervolgd wegens drugshandel RAID verrassing van GNR eind vorig jaar. Volgens de beklaagde “was er geen sprake van mensenhandel; de bloemsommen bevonden zich in het pand; en er waren ook geen medicijnen, omdat het allemaal hennep was – en met zaden”. Zoals CannaReporter de afgelopen jaren heeft gemeld, zijn er verschillende vergelijkbare gevallen geweest waarin de politie hennepgewassen vernietigt en deze voor cannabis aanziet. Sommigen wachten al meer dan twee jaar op een beslissing.

Concluderend zijn er, ondanks de belangstelling van de industrie en de autoriteiten, nog steeds obstakels voor de hennepteelt in Portugal. Het huidige paradigma is niet ideaal. Het is noodzakelijk om hennep als een “geheel” te beschouwen. Er is nog een weg te gaan en het zal nodig zijn om de landbouwwetgeving en -praktijk aan te passen om het volledige potentieel van dit gewas te benutten en de voordelen te verkrijgen die het zou kunnen opleveren voor talrijke sectoren van de landbouw, de industrie en zelfs op een bepaald moment. sociaal niveau.

Hoewel initiatieven als Cânhamor een zeer positieve impact kunnen hebben op het gebied van het “nieuw leven inblazen” van deze sector in Portugal, maar ook op de ontwikkeling van de landbouw en de consolidatie van goede milieupraktijken, zijn er nog barrières en veel mogelijkheden die nog moeten worden onderzocht. Maar wat sommige boeren willen, en wat Leonardo Sousa openlijk heeft verdedigd, is dat de hennepteelt wordt genormaliseerd en dat de plant wordt behandeld als alle andere, met minder regels en minder complicaties, wat al gebeurt in sommige landen in Europa, zoals zoals Frankrijk – de grootste hennepproducent in de Europese Unie.

 

________________________________________________________________________________________

* Margarita Cardoso de Meneses neemt de nieuwe spellingovereenkomst aan.

 

________________________________________________________________________________________

 

Als je CannaReporter leuk vindt, overweeg dan om onafhankelijke journalistiek te steunen
het maken van een donative op ons Patreon-account.
Vanaf slechts € 3/maand!

 

 

____________________________________________________________________________________________________

[Disclaimer: houd er rekening mee dat deze tekst oorspronkelijk in het Portugees is geschreven en met behulp van een automatische vertaler naar het Engels en andere talen is vertaald. Sommige woorden kunnen afwijken van het origineel en in andere talen kunnen typefouten of fouten voorkomen.]

____________________________________________________________________________________________________

Wat doe je met € 3,- per maand? Word één van onze Patrons! Als je gelooft dat onafhankelijke cannabisjournalistiek nodig is, abonneer je dan op een van de niveaus van ons Patreon-account en je krijgt toegang tot unieke geschenken en exclusieve inhoud. Als we met velen zijn, kunnen we met weinig een verschil maken!

Klik hier om te reageren
Inschrijven
Melden van

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Advertentie-


Zie de documentaire "Patiënten"

Documentaire Patiënten Laura Ramos help ons groeien

Meest recente

Internationale2 dagen geleden

Paul Bergholts, vermeende leider van Juicy Fields, gearresteerd in de Dominicaanse Republiek

Paul Bergholts, de vermeende leider van het piramidespel Juicy Fields, is gearresteerd in de Dominicaanse Republiek en zal worden onderworpen aan...

Gezondheid4 dagen geleden

Cannabinoïden onthullen veelbelovende resultaten bij de behandeling van borderline persoonlijkheidsstoornis

Uit een onderzoek uitgevoerd door Khiron LifeSciences en gecoördineerd door Guillermo Moreno Sanz blijkt dat geneesmiddelen op basis van...

Internationale4 dagen geleden

Zaak Juicy Fields: 9 aangehouden door Europol en Eurojustice. De oplichting bedraagt ​​meer dan 645 miljoen euro

Een gezamenlijk onderzoek uitgevoerd door verschillende Europese autoriteiten, ondersteund door Europol en Eurojust, culmineerde in de arrestatie van negen verdachten...

Internationale1 weken geleden

Regelmatige cannabisgebruikers hebben mogelijk meer anesthesie nodig tijdens medische procedures

Regelmatige cannabisgebruikers hebben mogelijk meer anesthesie nodig tijdens medische procedures om verdoofd te blijven dan...

Internationale1 weken geleden

De toekomst van CBD in Japan: hoe juridische hervormingen de markt zullen vormen

Eind vorig jaar zette Japan een grote stap in de richting van cannabishervormingen, na goedkeuring van...

Nationaal1 weken geleden

Portugal: GreenBe Pharma verkrijgt EuGMP-certificering bij Elvas-faciliteiten

GreenBe Pharma, een medisch cannabisbedrijf gevestigd in Elvas, Portugal, heeft de EU-GMP-certificering verkregen onder...

Nationaal2 weken geleden

Álvaro Covões, van Everything is New, koopt Clever Leaves-faciliteiten in Alentejo voor 1.4 miljoen euro

Álvaro Covões, oprichter en CEO van showpromotiebureau 'Everything is New', dat een van de grootste festivals in...

Evenementen2 weken geleden

ICBC keert op 16 en 17 april terug naar Berlijn

Het is een van de grootste en meest erkende B2B-cannabisconferenties in Europa en keert in maart terug naar Berlijn...

Internationale2 weken geleden

De legalisering van cannabis in Duitsland gezien door de ogen van de hacker die een essentiële kaart heeft gemaakt

Een hacker uit Koblenz, een stad in de deelstaat Rijnland-Palts, heeft een kaart gemaakt met de plaatsen waar vandaan...

Nationaal2 weken geleden

André Ventura zegt dat hij “alle cannabis in Portugal wil opruimen”

André Ventura, de bekende leider van de extreemrechtse Portugese politieke partij Chega, zei dat hij “alle cannabis wil zuiveren van...