Verbind je met ons

Internationale

Oekraïne: Zelensky tekent wetsvoorstel om medicinale cannabis te legaliseren

gepubliceerd

em

Foto: DR

De Oekraïense president Volodymyr Zelenski ondertekende een wetsvoorstel dat medicinale cannabis in Oekraïne legaliseert, waarbij patiënten naar verwachting al in 2024 toegang zullen hebben tot gereguleerde medicijnen. In wat beschreven werd als een “enorme overwinning”, keurde Zelensky afgelopen dinsdag 13 februari wetgeving goed die het voorschrijven van op cannabis gebaseerde medicijnen voor ziekten zoals pijn, kanker en posttraumatische stressstoornis (PTSS) toestaat.

De legalisering van medicinale cannabis in Oekraïne laat al lang op zich wachten, waarbij activisten campagne voeren omdat het miljoenen veteranen en patiënten in het hele land zou kunnen helpen. Het ministerie van Volksgezondheid schat dat tot zes miljoen mensen niet alleen aan PTSS zullen lijden, maar ook aan andere geestelijke gezondheidsproblemen als gevolg van het trauma dat zij hebben opgelopen tijdens de twee jaar durende oorlog met Rusland.

Het wetsvoorstel om medicinale cannabis te legaliseren werd in juli 2023 voor het eerst gelezen in de Verchovna Rada, waarbij president Zelenski en minister van Volksgezondheid Viktor Liashko hun steun uitten voor de beschikbaarheid van deze behandeling om de crisis van de geestelijke gezondheidszorg in het land te helpen aanpakken.

De tweede lezing werd echter uitgesteld nadat een oppositiepartij een groot aantal amendementen had ingediend, naar verluidt in een poging de voortgang van het wetsvoorstel te ‘blokkeren’. Op 16 januari verwierp de Verchovna Rada Resolutie nr. 7457-p van de oppositie, wat betekende dat het proces vooruitgang kon boeken.

Iyrna Racynska van de Oekraïense Patiëntenvereniging merkte op: “Ongetwijfeld is de aanneming van de wet op de legalisatie van medicinale cannabis een grote overwinning voor de hele patiëntengemeenschap.”

“Patiënten, het publiek, artsen, militairen en activisten hebben meer dan vijf jaar voor deze beslissing gevochten. We organiseren acties, bijeenkomsten, conferenties, schriftelijke oproepen en proberen informatie aan de samenleving over te brengen over het lijden van patiënten die gedwongen worden te leven zonder de mogelijkheid om een ​​hoogwaardige en betaalbare behandeling te krijgen.”

De komende zes maanden zullen de ministeries wetgeving schetsen die de onmiddellijke import van op cannabis gebaseerde producten in Oekraïne mogelijk maakt, waarbij de eerste producten naar verwachting in het derde of vierde kwartaal van 2024 op de markt zullen zijn.

Het wetsontwerp staat ook de teelt van medicinale cannabis in Oekraïne toe, maar het zal een paar jaar duren voordat dit tot stand komt, waarbij het binnenlandse aanbod op zijn vroegst in 2028 wordt verwacht.

“In de komende zes maanden na de publicatie van de wet moeten het kabinet van ministers van Oekraïne en het ministerie van Volksgezondheid alle noodzakelijke statuten ontwikkelen. Maar het zal mogelijk zijn om op cannabis gebaseerde medicijnen eerder in Oekraïne te importeren als er wijzigingen worden aangebracht in de ‘Lijst van verdovende middelen, psychotrope stoffen en precursoren’, waardoor cannabis wordt overgeheveld van de tabel met verboden drugs naar de tabel met medicijnen die onder strikte voorwaarden in omloop mogen worden gebracht. controle ”, legde Rachynska uit

Hanna Hlushchenko, een onafhankelijke Europese adviseur op het gebied van medicinale cannabis, die heeft samengewerkt met de Oekraïense Medicinale Cannabis Associatie, voegde hieraan toe: “Vandaag hebben we 100% bevestiging dat er een mogelijkheid bestaat van een medicinale cannabismarkt in Oekraïne. Wat we nu moeten doen is creëer de markt.”

“Mijn mening is dat de producten eind dit jaar op de markt zullen zijn. Het lijkt misschien optimistisch, maar het proces gaat snel. Er is politieke wil en dit wordt verklaard door het aantal patiënten, de oorlog en het leger dat toegang tot medicinale cannabis nodig heeft. Niet alleen voor PTSS, maar voor militaire veteranen die last hebben van verwondingen en chronische pijn”, zei hij.

Duitsland belooft steun aan Oekraïne
Vorige week had Liashko een ontmoeting met de Duitse minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach op de Duits-Oekraïense gezondheidstop in Berlijn, waar werd overeengekomen dat Duitsland zijn steun aan Oekraïne zou opvoeren en meer hulp zou bieden op het gebied van de gezondheidszorg.

Samen met vice-minister Maryna Slobodnichenko, andere vertegenwoordigers van haar ministerie en de Oekraïense Vereniging voor Medicinale Cannabis bezocht Liashko ook de grootste cannabisfabrikant van Duitsland om meer te leren over de productie van op cannabis gebaseerde medicijnen.

Sven-Roger von Schilling, directeur van Schurer Pharma & Kosmetik GmbH, onderdeel van het Grünhorn-netwerk, zei in een persbericht: “We voelen diepe sympathie voor Oekraïne en zijn het eens met het besluit om medicinale cannabis te gebruiken om de gevolgen van de oorlog te boven te komen. .”

“Bij Grünhorn zijn we al actief betrokken geweest bij het leveren van medicijnen en noodvoorraden aan Oekraïne. Wij zijn dan ook bijzonder trots dat minister Liashko geïnteresseerd is in onze ervaringen en Grünhorn erkent als een speler belangrijk in de cannabissector”, zei hij.

Het creëren van de markt – het stimuleren van onderwijs en bewustzijn
Maar hoewel de wetgeving groen licht geeft voor de oprichting van een markt voor medicinale cannabis in Oekraïne, kan het nog enige tijd duren voordat deze producten routinematig op dezelfde manier worden voorgeschreven en behandeld als andere, meer conventionele medicijnen.

Hlushchenko hoopt dat het model vergelijkbaar zal zijn met die in andere delen van Europa, zoals Portugal en Duitsland. Geneesmiddelen op basis van cannabis zullen alleen beschikbaar zijn als ze door een arts zijn voorgeschreven en worden gedistribueerd via erkende apotheken, waarvan er naar schatting slechts ongeveer 200 van de 18.000 apotheken in Oekraïne zijn.

Het zal ook tijd vergen om de al lang bestaande houding onder het grote publiek en beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg te veranderen in een land met een over het algemeen “conservatieve” kijk op cannabis, zegt Hlushchenko, die samenwerkt met de Oekraïense Medical Cannabis Association om consumenten voor te lichten over de gevolgen ervan. gebruik van medicinale cannabis.

“Het creëren van de markt gaat niet alleen over het helpen van internationale bedrijven die producten aan Oekraïne willen leveren, het gaat ook over het opleiden van artsen, het voorlichten van patiënten en het verspreiden van het woord dat cannabis niet zo slecht is als het soms lijkt te zijn”, legde hij uit.

“Het gebeurt in elk land: wanneer de markt opengaat, maken artsen zich zorgen, maar door contact te leggen met internationale artsen en bedrijven worden ze beter opgeleid.”

Hlushchenko voegde toe: “Ik nodig internationale bedrijven uit om in dit opzicht te helpen, niet alleen bij de manier waarop ze producten naar Oekraïne kunnen exporteren, maar ook om Oekraïense artsen te helpen begrijpen hoe het werkt”, concludeerde hij.

 

____________________________________________________________________________________________________

[Disclaimer: houd er rekening mee dat deze tekst oorspronkelijk in het Portugees is geschreven en met behulp van een automatische vertaler naar het Engels en andere talen is vertaald. Sommige woorden kunnen afwijken van het origineel en in andere talen kunnen typefouten of fouten voorkomen.]

____________________________________________________________________________________________________

Wat doe je met € 3,- per maand? Word één van onze Patrons! Als je gelooft dat onafhankelijke cannabisjournalistiek nodig is, abonneer je dan op een van de niveaus van ons Patreon-account en je krijgt toegang tot unieke geschenken en exclusieve inhoud. Als we met velen zijn, kunnen we met weinig een verschil maken!

Klik hier om te reageren
Inschrijven
Melden van

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Advertentie-


Zie de documentaire "Patiënten"

Documentaire Patiënten Laura Ramos help ons groeien

Meest recente

Internationale2 dagen geleden

Paul Bergholts, vermeende leider van Juicy Fields, gearresteerd in de Dominicaanse Republiek

Paul Bergholts, de vermeende leider van het piramidespel Juicy Fields, is gearresteerd in de Dominicaanse Republiek en zal worden onderworpen aan...

Gezondheid4 dagen geleden

Cannabinoïden onthullen veelbelovende resultaten bij de behandeling van borderline persoonlijkheidsstoornis

Uit een onderzoek uitgevoerd door Khiron LifeSciences en gecoördineerd door Guillermo Moreno Sanz blijkt dat geneesmiddelen op basis van...

Internationale5 dagen geleden

Zaak Juicy Fields: 9 aangehouden door Europol en Eurojustice. De oplichting bedraagt ​​meer dan 645 miljoen euro

Een gezamenlijk onderzoek uitgevoerd door verschillende Europese autoriteiten, ondersteund door Europol en Eurojust, culmineerde in de arrestatie van negen verdachten...

Internationale1 weken geleden

Regelmatige cannabisgebruikers hebben mogelijk meer anesthesie nodig tijdens medische procedures

Regelmatige cannabisgebruikers hebben mogelijk meer anesthesie nodig tijdens medische procedures om verdoofd te blijven dan...

Internationale1 weken geleden

De toekomst van CBD in Japan: hoe juridische hervormingen de markt zullen vormen

Eind vorig jaar zette Japan een grote stap in de richting van cannabishervormingen, na goedkeuring van...

Nationaal1 weken geleden

Portugal: GreenBe Pharma verkrijgt EuGMP-certificering bij Elvas-faciliteiten

GreenBe Pharma, een medisch cannabisbedrijf gevestigd in Elvas, Portugal, heeft de EU-GMP-certificering verkregen onder...

Nationaal2 weken geleden

Álvaro Covões, van Everything is New, koopt Clever Leaves-faciliteiten in Alentejo voor 1.4 miljoen euro

Álvaro Covões, oprichter en CEO van showpromotiebureau 'Everything is New', dat een van de grootste festivals in...

Evenementen2 weken geleden

ICBC keert op 16 en 17 april terug naar Berlijn

Het is een van de grootste en meest erkende B2B-cannabisconferenties in Europa en keert in maart terug naar Berlijn...

Internationale2 weken geleden

De legalisering van cannabis in Duitsland gezien door de ogen van de hacker die een essentiële kaart heeft gemaakt

Een hacker uit Koblenz, een stad in de deelstaat Rijnland-Palts, heeft een kaart gemaakt met de plaatsen waar vandaan...

Nationaal2 weken geleden

André Ventura zegt dat hij “alle cannabis in Portugal wil opruimen”

André Ventura, de bekende leider van de extreemrechtse Portugese politieke partij Chega, zei dat hij “alle cannabis wil zuiveren van...