Verbind je met ons

ZakelijkCann

Duitsland: cannabislegalisatie op de rand? Morgen stemt de Bundesrat over het wetsvoorstel

gepubliceerd

em

Foto: Mahesh Kumar Painam @ Unsplash

De meeste media hebben de legalisering van cannabis in Duitsland als een voldongen feit aangekondigd, maar de waarheid is dat de zaken niet zo snel gebeuren en dat er nog steeds sprake is van een groot obstakel dat moet worden overwonnen. Hoewel het onwaarschijnlijk is, zou de Bundesrat (Federale Raad) het wetsvoorstel morgen onhaalbaar kunnen maken. weet hoe in dit artikel van Ben Stevens, Journalist voor onze partner Business of Cannabis.

De Duitse wet op de decriminalisering van cannabis zal morgen zijn laatste en potentieel gevaarlijkste politieke test ondergaan, waarbij overheidsbronnen suggereren dat de toekomst ervan nu op het spel staat. Morgen, 22 maart, gaat het project naar de Bundesrat (Federale Raad) voor een stemming die al als een formaliteit wordt beschouwd, omdat deze technisch gezien niet het recht heeft om het project af te wijzen.onmiddellijk van kracht, nu het door de Bondsdag is goedgekeurd. De afgelopen weken is deze stemming echter uitgegroeid tot een fundamentele test voor CanG, die, zoals de architect van het wetsvoorstel, Karl Lauterbach zelf toegaf, de “cannabiswet zou kunnen zien sterven” als er een bemiddelingscommissie zou worden bijeengeroepen.

Nu er onder de deelstaten verzet tegen het wetsvoorstel ontstaat, maar er steeds meer wordt erkend dat de bemiddelingscommissie door tegenstanders van het wetsvoorstel kan worden gebruikt om het project te vernietigen, hangt de toekomst van de CanG op het scherp van de snee.

“Als het niet mogelijk is om in een bemiddelingscommissie tot consensus te komen, sterft de wetgeving”

Hoe werken bemiddelingscommissies?
Er wordt een bemiddelingscommissie bijeengeroepen als de Duitse Tweede Kamer (Bundestag), die vorige maand met een grote meerderheid over het project stemde, en de Eerste Kamer (Bundesrat) het er niet mee eens zijn.

Als de Bundesrat, een federale raad bestaande uit politieke vertegenwoordigers van elk van de zestien lidstaten, een door de Bondsdag goedgekeurd wetsontwerp afwijst of wil wijzigen, wordt een commissie gevormd met vertegenwoordigers van beide kamers om te onderhandelen over een compromisversie van het wetsontwerp wet. wet. Als er consensus wordt bereikt, zal de commissie een aanbeveling uitbrengen die beide kamers in overweging kunnen nemen. Het herziene project zou dan voor de tweede keer door beide kamers moeten worden gestemd.

Hoewel het mogelijk is dat de commissie over één kwestie bijeengeroepen wordt, hebben verschillende Duitse politici hun bezorgdheid geuit dat zelfs als er een akkoord wordt bereikt, er voor beide kamers niet genoeg tijd zal zijn om vóór de volgende algemene verkiezingen over het wetsvoorstel te stemmen.

Als er geen consensus kan worden bereikt in een bemiddelingscommissie, sterft de wetgeving doorgaans. Karl Lauterbach riep een ‘crisisbijeenkomst’ bijeen tussen de ministeries van Justitie, Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid in de deelstaten in een poging de groeiende bezwaren tegen het wetsvoorstel te overwinnen.

Deze bijeenkomst was aanvankelijk gepland voor woensdag 20 maart, twee dagen vóór de stemming. Dinsdag werd deze echter geannuleerd.

Vanochtend nog zei Kirsten Kappert-Gonther van de Groenen, een van de sterkste voorstanders van het wetsvoorstel, tegen het Duitse persbureau: “We voeren zeer constructieve gesprekken met de staten en hebben goede hoop dat er geen sprake zal zijn van bemiddeling. ”

Een politiek instrument
Volgens Handelsblatt suggereren bronnen van de Groenen en de FDP dat de deelstaten onder leiding van de CDU/CSU-partijen het wetsontwerp graag willen saboteren, waaronder de Beierse premier Markus Söder (CSU), die uiteindelijk de Fevereiro zei dat zij zou “al het mogelijke doen om deze wet ongeldig te maken, uit te stellen of anders te doen”.

“Onthouding geldt als een stem tegen het wetsvoorstel”

Timo Bongartz, CCO bij Cannavigia wijst erop dat staten die geen unaniem akkoord hebben bereikt, als “neutraal” zullen worden beschouwd, wat betekent dat hun stem in de Bundesrat zal gelden als ‘geen voorstander’ van het aannemen van het wetsvoorstel.

Saksen is een andere staat die wordt gedomineerd door de CDU, die al had gesuggereerd dat zij de commissie zou gebruiken om het wetsvoorstel te saboteren. Opvallend was echter dat SPD-woordvoerster voor Saksen, Petra Köpping, gisteren op X aankondigde dat zij geloofde dat Saksen zich van de stemming zou onthouden, en voegde eraan toe: “We hebben dit besloten omdat de #CDU de #VA-bemiddeling niet wil gebruiken om de wet te verbeteren. maar blokkeer het volledig.”

Zoals hierboven vermeld, is het duidelijk dat onthouding zal gelden als een stem tegen het wetsvoorstel, maar dit toont de groeiende erkenning aan van het gebruik van de commissie als politieke valstrik onder andere partijen. Deze onzekerheid over de waarschijnlijke uitkomst van de stemming heeft volgens de Duitse Vereniging van Cannabisbedrijven (BvCW) nu al een negatieve impact op bedrijven.

Group vice-president Dirk Heitepriem zei in een recent persbericht: “Onze aangesloten bedrijven hebben nu behoefte aan planning, investeringen en rechtszekerheid. Een verder uitstel van de inwerkingtreding van de wet zal het levensonderhoud van veel mensen in gevaar brengen. Het verlangen naar meer tijd voor amnestie en voor landen om zich voor te bereiden is begrijpelijk, maar wij, zakenmensen, patiënten en boeren, hebben die tijd niet”, aldus hij.

Waarom wordt een bemiddelingscommissie overwogen?
Talrijke kwesties met CanG zijn door staten naar voren gebracht, maar het belangrijkste twistpunt dat de voortgang ervan dreigt te ontsporen blijft de ‘amnestieregel’. Hierin wordt bepaald dat gevangenisstraffen en boetes die historisch werden opgelegd en die onder de nieuwe wet niet langer strafbaar zouden zijn, met terugwerkende kracht moeten worden ingetrokken.

Omdat er in elk van de zestien Duitse deelstaten mogelijk tientallen gevallen moeten worden opgelost, houden degenen die naar verwachting met deze enorme administratieve hoofdpijn te maken krijgen zich terughoudend op. Hoeveel extra werk dit voor de rechterlijke macht op dit moment betekent, hangt af van aan wie je de vraag stelt.

“Deze onzekerheid over de waarschijnlijke uitkomst van de stemming heeft volgens de Duitse Vereniging van Cannabisbedrijven (BvCW) nu al een negatieve impact op bedrijven”

Volgens analyse van Deutsche Richterzeitung, een gerespecteerd Duits juridisch en politiek tijdschrift, zou dit ertoe leiden dat meer dan 210.000 strafzaken in het hele land met terugwerkende kracht moeten worden gecontroleerd, waaronder 7.000 zaken in Saksen, 5.000 in Saksen-Anhalt en 4.500 in Thüringen.

Het ministerie van Volksgezondheid verwierp deze cijfers en suggereerde dat het aantal complexe procedures dat op korte termijn moet worden onderzocht in het hele land in totaal slechts 7.500 zou bedragen, en dat het wetsvoorstel elk jaar tienduizenden misdaden zou elimineren.

Een alternatieve analyse van LEAP Duitsland (Law Enforcement Against Prohibition) suggereert dat de ‘amnestieregeling’ alleen zou plaatsvinden op verzoek van de betrokkene en pas een jaar later in werking zou treden.

“Het lijkt mogelijk om veel werk gedaan te krijgen, maar aan de andere kant zal er ook sprake zijn van aanzienlijke verlichting voor zowel politie als rechterlijke macht door het uitbannen van vermogensdelicten (circa 90.000 consumentendelicten per half jaar). Bovendien zou de onmiddellijke opschorting van lopende juridische procedures met betrekking tot de wet resulteren in “onmiddellijk zinvol verhaal.”

 

____________________________________________________________________________________________________

[Disclaimer: houd er rekening mee dat deze tekst oorspronkelijk in het Portugees is geschreven en met behulp van een automatische vertaler naar het Engels en andere talen is vertaald. Sommige woorden kunnen afwijken van het origineel en in andere talen kunnen typefouten of fouten voorkomen.]

____________________________________________________________________________________________________

Wat doe je met € 3,- per maand? Word één van onze Patrons! Als je gelooft dat onafhankelijke cannabisjournalistiek nodig is, abonneer je dan op een van de niveaus van ons Patreon-account en je krijgt toegang tot unieke geschenken en exclusieve inhoud. Als we met velen zijn, kunnen we met weinig een verschil maken!

Klik hier om te reageren
Abonneren
Melden van

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Advertentie-


Zie de documentaire "Patiënten"

Documentaire Patiënten Laura Ramos help ons groeien

Meest recente

Internationale2 dagen geleden

Duitsland keurt de eerste cannabis-socialclub goed na legalisatie

De minister van Landbouw van Nedersaksen, Miriam Staudte, maakte maandag bekend dat haar bureau toestemming heeft gegeven voor de eerste club...

Hennep4 dagen geleden

Thailand komt steeds dichter bij het herclassificeren van cannabis en hennep als gereguleerde stoffen

Thailand heeft opnieuw een beslissende stap gezet in de richting van een nieuw verbod op cannabis in het land. Vorige vrijdag,...

Internationale1 weken geleden

Het Europees Waarnemingscentrum voor Drugs en Drugsverslaving (EMCDDA) wordt het Agentschap van de Europese Unie voor Drugs (EUDA)

Op 2 juli 2024 wordt het Europees Waarnemingscentrum voor Drugs en Drugsverslaving (EMCDDA) het Agentschap...

Evenementen2 weken geleden

ICRS – International Cannabinoid Research Society brengt artsen en onderzoekers samen in Salamanca voor het 34e symposium over cannabinoïden

Als je denkt dat cannabisonderzoek iets recents is en dat er nog steeds niet genoeg onderzoeken zijn… think again! EN...

Crónica2 weken geleden

Terroir 101 – Een introductie

Dit artikel begint een serie over onderwerpen die nodig zijn voor degenen die geloven dat deze plant het verdient om vereerd en verheven te worden...

Evenementen3 weken geleden

CannaReporter®-redacteur Laura Ramos, uitgeroepen tot ‘Journalist van het jaar’ tijdens de Business of Cannabis Awards

De cannabisindustrie komt binnenkort bijeen in Londen voor twee dagen Cannabis Europe en een avond...

persberichten3 weken geleden

Cannabis Europe verwelkomt Europese en Noord-Amerikaanse leiders in Londen om te profiteren van de Europese cannabismarkt

De Noord-Amerikaanse cannabisindustrie creëert een belangrijke beweging over de Atlantische Oceaan als leiders van deze...

Internationale4 weken geleden

De Duitse politie maakt duidelijk dat ze de consumptie van cannabis (in plaats van alcohol) niet hebben voorgesteld aan Engelse fans op Euro 2024

De politie in Gelsenkirchen, Duitsland, werd aangehaald in een nieuwsbericht waarin stond dat de aandacht meer op de fans zou worden gericht...

Evenementen4 weken geleden

Synthetische stoffen bedreigen het enorme succes van Mary Jane Berlin

Er werd verwacht dat deze editie van Mary Jane Berlin de grootste bijeenkomst ooit zou zijn van de cannabisgemeenschap in...

Nationaal4 weken geleden

ICAD promoot een Europees onderzoek naar drugsgebruik in Portugal

Het Institute for Addictive Behaviors and Addictions (ICAD) heeft de 4e editie van de European Web Survey on Drugs gelanceerd...